Obiectivul proiectului este simplificarea tehnologiei de gazeificare, care apoi, sa fie transpusa de intreprindere intr-o instalatie inovativa, ieftina, compacta si simpla, de mica capacitate (pana la 1000 kW.h) capabila sa transforme, in conditii date, energia deseurilor de cauciuc direct in singaz curat, cu putere calorica ridicata, care sa fie utilizat in masini termice pentru cogenerarea energiei electrice si a caldurii. Instalatia este destinata folosirii in zonele rurale sau in cele industriale, direct la sursele de materie prima. Prin proiect se propune o instalatie care asigura conversia pneurilor uzate prin macinarea injectarea si incalzirea acestora intr-un reactor de gazeificare.

Proiectul se refera la utilizarea sistemelor de generare pulse jet pentru injectia granulelor de cauciuc sau plastic in reactor si pentru transportul pneumatic al agentului termic din reactor (ex. nisipul). Acest agent termic este folosit pentru transportul caldurii, formarea vetrei mobile a reactorului si evacuarea cenusii. Dispozitivele puls-jet sunt folosite in prezent de catre societatea de cercetare pentru scuturarea filtrelor de aer cu saci pe care le concepe si produce in antreprenoriat. A fost demonstrata capacitatea acestor sisteme de generare puls - jet de a furniza jeturi de aer scurte, de ordinul zecimilor de secunda, in domeniul vitezelor sonice, cu consumuri mici si controlabile de aer comprimat. A fost de asemenea demonstrat ca aceste jeturi de aer pot fi utilizate pentru alimentarea cu deseuri de cauciuc si plastic macinate si aer, in proportie perfect controlata, a reactoarelor de tip „vortex” pentru gazeificarea acestor deseuri si a altor deseuri organice, similare. De asemenea, s-a demonstrat ca dispozitivele de tip puls – jet se pot utiliza pentru transportul pneumatic, cu consumuri mici energetice, ale agentului termic intermediar (de obicei nisipul) utilizat pentru incalzirea indirecta a deseurilor din  reactor realizand astfel pornirea rapida a reactorului si posibilitatea automatizarii complete a procesului.

In final singazul este folosit in motoare termice pentru obtinerea energiei electrice si termice. Rezultatul proiectului va fi un reactor prototip, pentru prelucrarea a 50-200 kg/h deseuri de anvelope uzate, pe care vor fi cercetate si optimizate sistemul de incalzire, sistemul pulse jet de transport al pneumatic al nisipului, de curatire a singazului si de racire rapida a singazului.

Obiective masurabile

Se stabilesc urmatoarele obiective masurabile ale proiectului care se vor verifica in cadrul programelor de experimentare:

- Realizarea unui sistem continuu, eventual cu autointretinere energetica;

- Obtinerea unei puteri calorice inferioare a singazului de cca 22MJ/kg pentru de

- Randament al recuperarii de caldura de cca 80%

- Curatarea singazului, de particule solide, cu un grad de filtrare de cca 99% in stratul de nisip in miscare si de min.99,9% dupa filtrul cu saci

Obiective specifice

In urma aplicarii proiectului, la INTREPRINDEREA implicata, rezulta un produs nou, inovativ, rezultat al parteneriatului dintre agenti economici si entitati de cercetare:

Instalatii mici de gazeificare destinate producerii energiei electrice ieftine. Planul de afaceri intocmit pentru o instalatie de 214 kW, la pretul deseurilor de 50 euro/tona, fixeaza ca obiectiv obtinerea cu noile instalatii de gazeificare, a energiei electrice din deseurile de cauciuc, la pretul de 0.25 lei/kW.h cu amortizarea costurilor de investitie in 10 ani. Fata de pretul kW.h de 0.36 lei/kWh (ianuarie 2007) ar rezulta un profit brut de 40,7% , si s-ar crea sase noi locuri de munca pentru fiecare instalatie produsa. Prin cogenerare s-ar produce peste 2200 Gcal/an (peste 4000 kWh abur la 1000C) care la pretul Gcal de 107 lei ar duce la un profit brut total de peste 200%

Obiectivele specifice ale Programului la realizarea carora contribuie proiectul propus sunt:

- Cresterea capacitatii de CD;

-Stimularea cooperarii dintre institutiile de CDI si intreprinderi;

- Cresterea accesului intreprinderilor la CDI in domeniul energiei obtinuta din deseuri.